Råd vid köp av markör

Paintballspelare med markörEn markör, eller om man så vill ett vapen, är det viktigaste verktyget i en paintballspelares utrustning. På samma sätt som en jägare aldrig blir bättre än sitt vapen, blir en spelare aldrig bättre än sin markör.

Vi är alla olika, och det blir aldrig så tydligt som på paintballbanan. Det finns inte två spelare som har samma spelstil, och spelstilen – tillsammans med personligt tycke och smak – avgör hur markören ska vara. Därför är det viktigt att man så snart som möjligt köper en egen markör, så att man kan anpassa den efter sina behov och sin spelstil. För att komma fram till vilken typ av markör som passar är det en bra idé att först hyra markörer av olika typ, för att kunna pröva sig fram och hitta den modell som passar bäst.

Vikten är viktig

Det första man måste komma underfund med är om man premierar precision eller eldhastighet. En markör med längre pipa är mer pricksäker, men kommer att vara tyngre att bära runt på. Det innebär att denna typ av markörer är mest populära bland defensiva spelare, som inte rör sig så mycket över banan. Å andra sidan: den som rör sig mycket över banan skjuter ofta mer, och då vill man inte få slut på kulor. Ett stort magasin minskar risken för detta, men höjer å andra sidan vikten. Den som avfyrar sina skott med mer precision klarar sig med ett mindre magasin, vilket innebär en lättare markör. Det är med andra ord flera faktorer man måste ta hänsyn till, och det är sällan svart eller vitt i paintballens värld.

Det finns nybörjarkit att köpa, som innehåller markör, magasin, kulor och skydd. Tänk också på att omyndiga under 18 år inte får använda luftvapen som paintballmarkörer utan uppsikt av en vuxen.  Det gäller även inom privat område, vilket man kan läsa på Polisens webbplats.