Paintball-SM

Om svensk paintball har en huvudstad så är det troligen Nåthult i Småland, beläget öster om Skillingaryd. Där har SM i paintball arrangerats flera år i rad.

Paintball är en sport som framför allt utövas i den s.k. glesbygden. Många banor är byggda på gårdar på landet, där det finns gott om plats. Inte sällan är det markägaren själv som har ett intresse för paintball, och har byggt banan tillsammans med vänner eller familjemedlemmar.

Eftersom de flesta banor finns på landsbygden är det heller inte konstigt att det är där som tävlingarna äger rum. Lilla Nåthult, beläget öster om Skillingaryd i Småland, har flera gånger stått värd för SM i paintball. Senast detta skedde gjorde P4 Jönköping ett reportage om arrangemanget.

Från Nåthult till HelsingborgDeltagare i paintball-SM

2016 skrev Jönköpingsposten att 59 lag, från fyra divisioner, skulle delta i SM. Faktum är att svensk paintball håller så hög klass att även danska och norska lag deltar i SM. De bästa lagen i de länderna tycker att de svenska mästerskapen håller högre klass än de inhemska, både när det gäller organisationen av tävlingen och med avseende på vilken nivå lagen ligger på. Även om paintball av många i Sverige inte betraktas som en sport ännu så tränar många av de som tillhör eliten lika hårt och målmedvetet som de som utövar andra sporter på hög nivå. Medelåldern är också högre än vad många icke insatta tror. De flesta som deltar i SM är i 40-årsåldern.

Paintball-SM 2017 kommer dock att bryta trenden. Det kommer att hållas i Helsingborg, vilket troligen gör att man kan förvänta sig ett ännu större deltagande av danska lag än tidigare år. Mer om den kommande turneringen finns att läsa på https://www.facebook.com/PaintballSm.