Kvinnor inom paintball

Painball kan uppfattas som väldigt grabbigt, men det är en sport där kvinnor verkligen kan hävda sig. Än så länge är dock de helkvinnliga lagen få.

Paintball hade en tuff start i Sverige. Sporten debatterades i tv-program, kallades ”krigshets” och ”galenskap”. Det var inte förrän 1992 som sporten blev laglig i Sverige. Än idag betraktas paintball som en grabbig sport, men kvinnorna blir fler och fler, och enligt en del experter är de betydligt bättre på sporten än män.

När paintball skapades i USA i början av 1980-talet fanns inte de mer högteknologiska alternativ som finns idag, som Laserdome eller dataspel som CounterStrike, Halo eller Overwatch. Den här typen av skjutaspel har utvecklats rejält sedan de gjorde entré på 90-talet, och många av dem premierar taktik och samarbete. Det funkar inte att bara skjuta vilt omkring sig i de här spelen. Men vad har det med paintball att göra? Jo, alla som spelar paintball, även på ganska hög nivå, har inte lärt sig att sporten har mer gemensamt med Overwatch än med tidiga FPS-spel som Wolfenstein 3D.Kvinnlig paintballspelare

Detta är anledningen till att Jonte Eckhardt, lagledare för Paintball Syd, tycker att kvinnor är bättre paintballspelare än män, trots att den senare gruppen utgör 90 % av alla som spelar paintball. Kvinnor spelar paintball som man bör spela CounterStrike eller Overwatch, lyssnar på lagledaren och följer den strategi som man kommit överens om. Män, däremot, ska visa sig macho och skjuter vilt omkring sig. Så säger Jonte Eckhardt till Sydsvenskan.

För att locka fler kvinnor till denna mycket mansdominerade sport arrangeras särskilda tjejdagar på paintballbanan i Sturup mellan Malmö och Ystad. Dessa har gett resultat: ett damlag i paintball har skapats i Skurup. Tjejdagarna fortsätter dock, med syfte att få fler intresserade av sporten. Föreningen Angry Tribe, med bas i Bårslöv öster om Helsingborg, omfattar flera lag och har några kvinnliga medlemmar. Man har dock inte något helkvinnligt lag, åtminstone inte ännu. Paintball är en sport där män och kvinnor kan tävla på lika villkor. Två spelare, oavsett kön, har alltid olika styrkor och svagheter, vilket gör att man kan komplettera varandra om man spelar i samma lag, och försöka utnyttja varandras svagheter om man spelar i olika lag.

Även om det inte är särskilt vanligt med kvinnliga spelare inom paintball någonstans i världen så finns det länder där de kvinnliga spelarna är fler än i Sverige. I exempelvis paintballens hemland USA finns det flera kvinnliga lag, och det är inte heller helt ovanligt med mixade lag, med bara män och kvinnor.

Fat Ladies Charms

Tidigare fanns ett internationellt lag, Fat Ladies Charms, men det laget är just nu vilande. Eftersom det var svårt att få ihop tillräckligt med kvinnor för att skapa ett lag inom ett land bestod laget av spelare från Norge, Danmark, Tyskland och England, men främst av svenskar. En av medlemmarna var Elin Löfberg, boende i Trollhättan, som tillhör Sverigeeliten i sporten. Hon provade paintball för första gången 1997, men fastnade på allvar 2005. Hon har tävlat ända sedan 2007, och numera tränar hon minst en gång i veckan med laget Mash Paintball, där hennes sambo Fredrik Ferdinandsson spelar. Det var sambon som lockade henne till att börja med paintball.

Intervjuer med Elin Löfberg finns att läsa här och här.